Lean Six Sigma is een beproefde methode om de processen binnen organisaties te verbeteren. Het is een methode met veel verschillende tools en werkwijzen, die Lean Six Sigma tot een geheel maken. Wat veel mensen echter niet weten is dat Lean Six Sigma is opgebouwd uit twee verschillende methoden. Te weten: Lean en Six Sigma. In deze blog gaan we in op wat deze twee methoden los van elkaar zijn en wat het verschil is. Lees dus snel verder!

Lean

Lean is oorspronkelijk ontwikkelt door Toyota. Het gaat hierbij eigenlijk om een filosofie. Die filosofie houdt in dat er zoveel mogelijk onnodige zaken, processen en handelingen worden weggenomen die eigenlijk niets bijdragen aan het eindresultaat. Op die manier kunnen processen effectiever doorlopen en wordt er bespaard in tijd, geld en gewerkte uren. Sleuteltools van Lean zijn onder anderen de 5x Why methode en de PDCA cyclus. De 5x Why methode wordt gebruikt om achter een werkelijke oorzaak van een probleem te komen. De PDCA cyclus staat voor Plan, Do, Check en Act. Zo kun je op een simpele manier constant verbeteringen doorvoeren.

Six Sigma

Six Sigma ontstond bij Motorola en werd verder ontwikkeld door General Electric. Deze methodiek stelt de stem van de klant centraal. Dit kan ook een interne klant zijn. Het is ontwikkeld vanuit een productieoogpunt en zodoende wordt er veel gebruik gemaakt van meten en data. Het gaat om grote verbeterprojecten met een top-down benadering.

Het verschil

Het verschil zit vooral in de manier waarop verbeteringen worden doorgevoerd. Bij Lean gaat dit om kleine verbeteringen die op termijn meer succes betekenen. Bij Six Sigma juist andersom, door grote verbeterprojecten uit te voeren meteen grote stappen maken. Ze gaan erg goed samen omdat ze elkaar niet in de weg zitten maar juist aanvullen. Zodoende ontstond de Lean Six Sigma methodiek uit Lean en Six Sigma!