Als mensen in een besloten ruimte werken brengt dit natuurlijk altijd de nodige risico’s met zich mee. Om er voor te zorgen dat in geval van problemen de mensen toch zo snel mogelijk in veiligheid gebracht kunnen worden zijn soms inventieve oplossingen nodig. Daarbij kan horizontaal betreden van besloten ruimten nodig zijn.

Ruimte betreden via een mangat

Als je kunt afdalen in een besloten ruimte met behulp van een touwladder en de nodige valbeveiliging kunt dragen is mensen uit de ruimte halen de meest eenvoudige manier. Niet iedere situatie leent zich daar echter voor. Indien je te maken hebt met enkel een toegang via een mangat waardoor je alleen horizontaal naar binnen kunt en mensen alleen op dezelfde manier de ruimte kunnen verlaten kun je wel gebruik maken van een touwladder maar dient deze goed verankerd te worden voor de veiligheid.

Gebruik maken van een Flensklem

De beste manier om dit te doen is gebruik te maken van een zogenaamde Flensklem. Dit is een ankeroog waarmee je de touwladder veilig vast kunt zetten. Daarnaast wordt alle valbeveiliging die je gebruikt aan de klem vastgemaakt zodat deze goed vast zit. Op die manier kun je als reddingswerker veilig horizontaal afdalen en terugkeren met de personen die je redt. Dit betekent dat je wel een reddingslier gebruikt maar dat deze vastzit aan de Flensklem.

Ook geschikt voor kleine doorgangen

Doordat de Flensklem speciaal ontworpen is voor gebruik bij tankranden en mangaten is het gebruik ervan zeker aan te raden. De klem kan naast horizontaal ook verticaal gebruikt worden maar past door een mangat heen waardoor deze altijd benut kan worden. Een mangat houdt niet over qua grootte dus het is belangrijk dat zowel de klem als de andere valbeveiliging er goed doorheen past en de mensen er dan nog bij passen zodat deze in veiligheid gebracht kunnen worden.